Ajanhallinta tavoitteiden saavuttamisen välineenä
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on print

Ajanhallinta tavoitteiden saavuttamisen välineenä – Yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Lomalla, pienelläkin, ehtii pohdiskella käsitteitä aika ja tavoitteet. Loman tai vapaa-ajan alussa aikaa on todella ruhtinaallisesti, mutta tavoitteita aivan liikaa ja osa niistä täysin tarpeettomia ellei peräti järjettömiä. Miksi tässä näin käy?

Monet ihmiset kokevat, että tavoitteissa vaikeinta on joko niiden määrittely tai niihin sitoutuminen. Tavoitteiden pitäisi olla saavutettavissa, niillä pitäisi olla aikataulu ja erillisiä välitavoitteita. Tavoitteiden suurin haaste on usein siinä, että askel niitä kohti pitäisi ottaa heti.

Erota kiireinen puuhastelu tavoitteellisesta tekemisestä

Puuhastelulla ja tekemisellä on suuri ero. Puuhastelu vie lähemmäs tavoitetta, mutta se ei ole kustannustehokasta. Puuhastellessa energia keskittyy helposti epäoleellisiin asioihin ja arvokas aika kuluu hukkaan. Onkin hyvä muistaa, että tärkeintä ei ole se, miten teet vaan se, mitä teet. On yhdentekevää, kuinka hyvin teet jotain ja kuinka paljon aikaa siihen kulutat, jos tekeminen ei kohdistu oikeaan asiaan.

Kiireinen touhuaminen on eräänlaista laiskuutta – velttoa ajattelua ja umpimähkäistä toimintaa. Ylikierroksilla oleminen on usein aivan yhtä tuottamatonta kuin toimettomuus, ainoastaan epämiellyttävämpää. Puuhastelun sijaan valikoivuus – vähempi tekeminen – johtaa tuottavuuteen. Ajan puute onkin todellisuudessa tärkeysjärjestyksen puutetta (Timothy Ferris).

Miten omaa ajanhallintaa voi kehittää?

Parkinsonin laki on oiva apuväline ajankäyttöön. Sen idea on, että tehtävän vaativuus ja tärkeys kasvavat sen suorittamiseen annetun ajan mukaan. Kun tehtävään on annettu vähän aikaa, tehtävästä tulee merkittävä ja silloin laitetaan kaikki likoon. Esimerkiksi jos yksinkertaiseen tehtävään annetaan aikaa kaksi kuukautta, tehtävää ei nähdä tärkeänä vasta kuin päivää ennen deadlinea.

Jos aikasi kuluu juoksenteluun yhdestä keskeytyksestä toiseen,

a) rajoita tehtävät vain välttämättömään lyhentääksesi työaikaa ja

b) lyhennä työaikaa rajoittaaksesi tehtävät vain välttämättömään (Parkinsonin laki).

Kaikesta turhasta riisuttu suoritus ja ajankäytön vapaus alkaa ylikuormittumisen välttämisestä. Laadi lyhyt tehtäväluettelo ja laadi hylättävien asioiden luettelo.Noudata sitä ja ryhdy samalla informaatiodieetille. Jatkuva uutis- ja tietotulva rasittaa meitä kohtuuttomasti. Kärjistäen: Opettele jättämään kesken kaikki, mikä on tylsää ja epätuottoisaa. Kuulostaa ehkä hieman ärsyttävältä ja naiviltakin, mutta totuus on, että kärjistäminen on tarpeellista muutoksen kannalta.

Kun olet kartoittanut tavoitteidesi kannalta tarpeelliset tehtävät ja keskität ajankäyttösi niihin, ajanhallintasi paranee ja saavutat tavoitteesi vaivattomammin. Lopputuloksena voit tehdä vähemmän ja vältyt jatkuvalta kiireen tunteelta.

Tästä on hyvä aloittaa – tai jatkaa – pitäen mielessä, että:

Täydellisyys ei ole sitä, kun ei ole mitään lisättävää, vaan sitä, kun ei ole mitään pois otettavaa
– Antoine de Saint-Exupéry

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

Haluatko tietää lisää?

Olemme koonneet lukijoidemme suosituimmat kysymykset vastauksineen yksiin kansiin käteväksi vinkkivihkoksi!

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

katetuottolaskenta

Katetuottolaskennalla parempi tuloksentekokyky

Katetuottolaskennan avulla yritys voi seurata kannattavuuttaan ja suunnitella keinoja kannattavuutensa parantamiseksi. Katetuottolaskennassa lähtökohtana on kustannusten jakaminen muuttuviin ja kiinteisiin kustannuksiin. Myyntikate on myyntituottojen ja muuttuvien kustannusten erotus. Kun myyntikatteesta vähennetään yrityksen kiinteät kustannukset, saadaan yrityksen käyttökate. Yritystoiminnan tavoitteena on tuottaa

Lue lisää »
miten lisää asiakkaita

Miten lisää asiakkaita? – Yrityksen toiminta ja suunnittelu

Taloudelliset huolet ovat yksi suurimmista stressinaiheista, varsinkin yrittäjälle. Talousongelmien yksi syy on usein maksavien asiakkaiden vähäisyys. Monissa yrityksissä toimialasta riippumatta mietitään, miten löytää lisää asiakkaita. Syitä on monia. Toiminta voi olla kertaluonteista, jolloin ostotapahtumien välit ovat pitkät. Osa asiakkaista ei

Lue lisää »
yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Rajanvetoja – Yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Ajankäytön hallintaa Hevosalan yrittäjä ja vapaa kirjoittaja lähtee ansaitsemalleen viikonloppulomalle Tallinnaan. Matkan valmistelu ja lähteminen itsessään on prosessi, jota ei jaksa käydä läpi montaa kertaa vuodessa, mutta jos kerran tai parikin pääsee vähän irtautumaan arjesta, niin… Se menee näin: Kymmenen

Lue lisää »
Vieritä ylös