Ajanhallinta tavoitteiden saavuttamisen välineenä
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on print

Ajanhallinta tavoitteiden saavuttamisen välineenä – Yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Lomalla, pienelläkin, ehtii pohdiskella käsitteitä aika ja tavoitteet. Loman tai vapaa-ajan alussa aikaa on todella ruhtinaallisesti, mutta tavoitteita aivan liikaa ja osa niistä täysin tarpeettomia ellei peräti järjettömiä. Miksi tässä näin käy?

Monet ihmiset kokevat, että tavoitteissa vaikeinta on joko niiden määrittely tai niihin sitoutuminen. Tavoitteiden pitäisi olla saavutettavissa, niillä pitäisi olla aikataulu ja erillisiä välitavoitteita. Tavoitteiden suurin haaste on usein siinä, että askel niitä kohti pitäisi ottaa heti.

Erota kiireinen puuhastelu tavoitteellisesta tekemisestä

Puuhastelulla ja tekemisellä on suuri ero. Puuhastelu vie lähemmäs tavoitetta, mutta se ei ole kustannustehokasta. Puuhastellessa energia keskittyy helposti epäoleellisiin asioihin ja arvokas aika kuluu hukkaan. Onkin hyvä muistaa, että tärkeintä ei ole se, miten teet vaan se, mitä teet. On yhdentekevää, kuinka hyvin teet jotain ja kuinka paljon aikaa siihen kulutat, jos tekeminen ei kohdistu oikeaan asiaan.

Kiireinen touhuaminen on eräänlaista laiskuutta – velttoa ajattelua ja umpimähkäistä toimintaa. Ylikierroksilla oleminen on usein aivan yhtä tuottamatonta kuin toimettomuus, ainoastaan epämiellyttävämpää. Puuhastelun sijaan valikoivuus – vähempi tekeminen – johtaa tuottavuuteen. Ajan puute onkin todellisuudessa tärkeysjärjestyksen puutetta (Timothy Ferris).

Miten omaa ajanhallintaa voi kehittää?

Parkinsonin laki on oiva apuväline ajankäyttöön. Sen idea on, että tehtävän vaativuus ja tärkeys kasvavat sen suorittamiseen annetun ajan mukaan. Kun tehtävään on annettu vähän aikaa, tehtävästä tulee merkittävä ja silloin laitetaan kaikki likoon. Esimerkiksi jos yksinkertaiseen tehtävään annetaan aikaa kaksi kuukautta, tehtävää ei nähdä tärkeänä vasta kuin päivää ennen deadlinea.

Jos aikasi kuluu juoksenteluun yhdestä keskeytyksestä toiseen,

a) rajoita tehtävät vain välttämättömään lyhentääksesi työaikaa ja

b) lyhennä työaikaa rajoittaaksesi tehtävät vain välttämättömään (Parkinsonin laki).

Kaikesta turhasta riisuttu suoritus ja ajankäytön vapaus alkaa ylikuormittumisen välttämisestä. Laadi lyhyt tehtäväluettelo ja laadi hylättävien asioiden luettelo.Noudata sitä ja ryhdy samalla informaatiodieetille. Jatkuva uutis- ja tietotulva rasittaa meitä kohtuuttomasti. Kärjistäen: Opettele jättämään kesken kaikki, mikä on tylsää ja epätuottoisaa. Kuulostaa ehkä hieman ärsyttävältä ja naiviltakin, mutta totuus on, että kärjistäminen on tarpeellista muutoksen kannalta.

Kun olet kartoittanut tavoitteidesi kannalta tarpeelliset tehtävät ja keskität ajankäyttösi niihin, ajanhallintasi paranee ja saavutat tavoitteesi vaivattomammin. Lopputuloksena voit tehdä vähemmän ja vältyt jatkuvalta kiireen tunteelta.

Tästä on hyvä aloittaa – tai jatkaa – pitäen mielessä, että:

Täydellisyys ei ole sitä, kun ei ole mitään lisättävää, vaan sitä, kun ei ole mitään pois otettavaa
– Antoine de Saint-Exupéry

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

TESTAA YRITTÄJÄKUNTOSI

Tiedätkö, mitkä yrittäjäominaisuudet ovat vahvuuksiasi? Mitä ominaisuuksia kannattaisi kehittää?

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

kehittäminen

Kehitä yritystä kokonaisuutena

Yritystoimintaa voi verrata monella tasolla urheiluun. Pienyrittäjille yrittäjyys on tapa työllistää itsensä, harjoittaa omaa ammattiaan ja toisinaan, ainoa keino elannon hankkimiseen. Pienenkin yrittäjän menestyminen edellyttää liiketoiminnan jatkuvaa kehittämistä, oppimista, harjoittelua ja kovaa työtä. Yritystä on kehitettävä kokonaisuutena. Urheilija tekee tulosta,

Lue lisää »
strategia

Strategia kuntoon – Yrityksen toiminta ja suunnittelu

Useimmilta yrityksiltä puuttuu strategian ydin eli se, miten yritys erottuu edukseen kilpailijoistaan. Talouselämässä muutama vuosi sitten julkaistun tutkimuksen tulosten mukaan, vain alle kolmasosalla yrityksistä oli jonkinlainen strategiamääritelmä ja vain 23 prosentilla hyvin määritelty strategia. Yritysten strategiat jäävät helposti liian yleiselle tasolle tai

Lue lisää »
osaatko sanoa ei

Ajankäytön hallintaa – osaatko sanoa ei?

Hallitse ajankäyttöäsi tunnistamalla aikavarkaat. Ne ovat toimintamalleja ja tapoja, jotka estävät rauhallista ja tuloksellista työskentelyä sekä aiheuttavat tarpeetonta kiireen tunnetta. Valitse tarkasti miten käytät aikaa, sitä on sinulla saman verran kuin muillakin. Jos sinä otat liian helposti muiden tehtäviä hoidettavaksesi

Lue lisää »

Hei, odota hetkinen!

Saat 10 € etusetelin tutustumistarjouksena

Tilauksesi onnistui, käy katsomassa sähköpostisi!

Vieritä ylös