Ajanhallinta tavoitteiden saavuttamisen välineenä – Yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Lomalla, pienelläkin, ehtii pohdiskella käsitteitä aika ja tavoitteet. Loman tai vapaa-ajan alussa aikaa on todella ruhtinaallisesti, mutta tavoitteita aivan liikaa ja osa niistä täysin tarpeettomia ellei peräti järjettömiä. Miksi tässä näin käy?

Monet ihmiset kokevat, että tavoitteissa vaikeinta on joko niiden määrittely tai niihin sitoutuminen. Tavoitteiden pitäisi olla saavutettavissa, niillä pitäisi olla aikataulu ja erillisiä välitavoitteita. Tavoitteiden suurin haaste on usein siinä, että askel niitä kohti pitäisi ottaa heti.

Erota kiireinen puuhastelu tavoitteellisesta tekemisestä

Puuhastelulla ja tekemisellä on suuri ero. Puuhastelu vie lähemmäs tavoitetta, mutta se ei ole kustannustehokasta. Puuhastellessa energia keskittyy helposti epäoleellisiin asioihin ja arvokas aika kuluu hukkaan. Onkin hyvä muistaa, että tärkeintä ei ole se, miten teet vaan se, mitä teet. On yhdentekevää, kuinka hyvin teet jotain ja kuinka paljon aikaa siihen kulutat, jos tekeminen ei kohdistu oikeaan asiaan.

Kiireinen touhuaminen on eräänlaista laiskuutta – velttoa ajattelua ja umpimähkäistä toimintaa. Ylikierroksilla oleminen on usein aivan yhtä tuottamatonta kuin toimettomuus, ainoastaan epämiellyttävämpää. Puuhastelun sijaan valikoivuus – vähempi tekeminen – johtaa tuottavuuteen. Ajan puute onkin todellisuudessa tärkeysjärjestyksen puutetta (Timothy Ferris).

Miten omaa ajanhallintaa voi kehittää?

Parkinsonin laki on oiva apuväline ajankäyttöön. Sen idea on, että tehtävän vaativuus ja tärkeys kasvavat sen suorittamiseen annetun ajan mukaan. Kun tehtävään on annettu vähän aikaa, tehtävästä tulee merkittävä ja silloin laitetaan kaikki likoon. Esimerkiksi jos yksinkertaiseen tehtävään annetaan aikaa kaksi kuukautta, tehtävää ei nähdä tärkeänä vasta kuin päivää ennen deadlinea.

Jos aikasi kuluu juoksenteluun yhdestä keskeytyksestä toiseen,

a) rajoita tehtävät vain välttämättömään lyhentääksesi työaikaa ja

b) lyhennä työaikaa rajoittaaksesi tehtävät vain välttämättömään (Parkinsonin laki).

Kaikesta turhasta riisuttu suoritus ja ajankäytön vapaus alkaa ylikuormittumisen välttämisestä. Laadi lyhyt tehtäväluettelo ja laadi hylättävien asioiden luettelo.Noudata sitä ja ryhdy samalla informaatiodieetille. Jatkuva uutis- ja tietotulva rasittaa meitä kohtuuttomasti. Kärjistäen: Opettele jättämään kesken kaikki, mikä on tylsää ja epätuottoisaa. Kuulostaa ehkä hieman ärsyttävältä ja naiviltakin, mutta totuus on, että kärjistäminen on tarpeellista muutoksen kannalta.

Kun olet kartoittanut tavoitteidesi kannalta tarpeelliset tehtävät ja keskität ajankäyttösi niihin, ajanhallintasi paranee ja saavutat tavoitteesi vaivattomammin. Lopputuloksena voit tehdä vähemmän ja vältyt jatkuvalta kiireen tunteelta.

Tästä on hyvä aloittaa – tai jatkaa – pitäen mielessä, että:

Täydellisyys ei ole sitä, kun ei ole mitään lisättävää, vaan sitä, kun ei ole mitään pois otettavaa
– Antoine de Saint-Exupéry

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

TESTAA YRITTÄJÄKUNTOSI

Tiedätkö, mitkä yrittäjäominaisuudet ovat vahvuuksiasi? Mitä ominaisuuksia kannattaisi kehittää?

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Lisää mielenkiintoista luettavaa

päivän pääsärky

Päivän päänsärky – Yrittäjän blogi

Tänään on tartuttava härkää sarvista tai oikeammin ajatella asioita niiden oikeilla nimillä. Kun tulopuoli on vielä vähissä, tosi vähissä ja karsitut kiinteät kulut vain juoksevat, on orastava päänsärky lievä ilmaisu. Etenkin kun se on jatkuvaa. Päänsärky sekä menopuoli. Särkylääke ei

Lue lisää »
Uuden vuoden lupauksen lunastus

Uuden vuoden lupaus – Yrittäjän blogi

Uuden vuoden vaihde meni Millan ja lasten kanssa. Nuoriso tosin ramppasi sisään ja ulos. Kerran huikkasivat, Milloin valetaan tinat? Ei valettu. EU ja muut säännökset estivät eli se touhu olkoon muistoissa. Ihan hyvä. Ja keskiyöllä oli koko tienoo pihalla. Olihan niitä, raketteja,

Lue lisää »

Hei, odota hetkinen!

Saat 10 € etusetelin tutustumistarjouksena

Tilauksesi onnistui, käy katsomassa sähköpostisi!

Vieritä ylös