Ajanhallinta tavoitteiden saavuttamisen välineenä
Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Ajanhallinta tavoitteiden saavuttamisen välineenä – Yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Lomalla, pienelläkin, ehtii pohdiskella käsitteitä aika ja tavoitteet. Loman tai vapaa-ajan alussa aikaa on todella ruhtinaallisesti, mutta tavoitteita aivan liikaa ja osa niistä täysin tarpeettomia ellei peräti järjettömiä. Miksi tässä näin käy?

Monet ihmiset kokevat, että tavoitteissa vaikeinta on joko niiden määrittely tai niihin sitoutuminen. Tavoitteiden pitäisi olla saavutettavissa, niillä pitäisi olla aikataulu ja erillisiä välitavoitteita. Tavoitteiden suurin haaste on usein siinä, että askel niitä kohti pitäisi ottaa heti.

Erota kiireinen puuhastelu tavoitteellisesta tekemisestä

Puuhastelulla ja tekemisellä on suuri ero. Puuhastelu vie lähemmäs tavoitetta, mutta se ei ole kustannustehokasta. Puuhastellessa energia keskittyy helposti epäoleellisiin asioihin ja arvokas aika kuluu hukkaan. Onkin hyvä muistaa, että tärkeintä ei ole se, miten teet vaan se, mitä teet. On yhdentekevää, kuinka hyvin teet jotain ja kuinka paljon aikaa siihen kulutat, jos tekeminen ei kohdistu oikeaan asiaan.

Kiireinen touhuaminen on eräänlaista laiskuutta – velttoa ajattelua ja umpimähkäistä toimintaa. Ylikierroksilla oleminen on usein aivan yhtä tuottamatonta kuin toimettomuus, ainoastaan epämiellyttävämpää. Puuhastelun sijaan valikoivuus – vähempi tekeminen – johtaa tuottavuuteen. Ajan puute onkin todellisuudessa tärkeysjärjestyksen puutetta (Timothy Ferris).

Miten omaa ajanhallintaa voi kehittää?

Parkinsonin laki on oiva apuväline ajankäyttöön. Sen idea on, että tehtävän vaativuus ja tärkeys kasvavat sen suorittamiseen annetun ajan mukaan. Kun tehtävään on annettu vähän aikaa, tehtävästä tulee merkittävä ja silloin laitetaan kaikki likoon. Esimerkiksi jos yksinkertaiseen tehtävään annetaan aikaa kaksi kuukautta, tehtävää ei nähdä tärkeänä vasta kuin päivää ennen deadlinea.

Jos aikasi kuluu juoksenteluun yhdestä keskeytyksestä toiseen,

a) rajoita tehtävät vain välttämättömään lyhentääksesi työaikaa ja

b) lyhennä työaikaa rajoittaaksesi tehtävät vain välttämättömään (Parkinsonin laki).

Kaikesta turhasta riisuttu suoritus ja ajankäytön vapaus alkaa ylikuormittumisen välttämisestä. Laadi lyhyt tehtäväluettelo ja laadi hylättävien asioiden luettelo.Noudata sitä ja ryhdy samalla informaatiodieetille. Jatkuva uutis- ja tietotulva rasittaa meitä kohtuuttomasti. Kärjistäen: Opettele jättämään kesken kaikki, mikä on tylsää ja epätuottoisaa. Kuulostaa ehkä hieman ärsyttävältä ja naiviltakin, mutta totuus on, että kärjistäminen on tarpeellista muutoksen kannalta.

Kun olet kartoittanut tavoitteidesi kannalta tarpeelliset tehtävät ja keskität ajankäyttösi niihin, ajanhallintasi paranee ja saavutat tavoitteesi vaivattomammin. Lopputuloksena voit tehdä vähemmän ja vältyt jatkuvalta kiireen tunteelta.

Tästä on hyvä aloittaa – tai jatkaa – pitäen mielessä, että:

Täydellisyys ei ole sitä, kun ei ole mitään lisättävää, vaan sitä, kun ei ole mitään pois otettavaa
– Antoine de Saint-Exupéry

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

Haluatko tietää lisää?

Olemme koonneet lukijoidemme suosituimmat kysymykset vastauksineen yksiin kansiin käteväksi vinkkivihkoksi!

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

kehittäminen

Kehitä yritystä kokonaisuutena

Yritystoimintaa voi verrata monella tasolla urheiluun. Pienyrittäjille yrittäjyys on tapa työllistää itsensä, harjoittaa omaa ammattiaan ja toisinaan, ainoa keino elannon hankkimiseen. Pienenkin yrittäjän menestyminen edellyttää liiketoiminnan jatkuvaa kehittämistä, oppimista, harjoittelua ja kovaa työtä. Yritystä on kehitettävä kokonaisuutena. Urheilija tekee tulosta,

Lue lisää »
ajopäiväkirja

Ajopäiväkirja

Ajopäiväkirjan täyttäminen voi tuntua työläältä ja turhalta toimelta. Kuitenkin vain huolellisesti pidetyn ajopäiväkirjan avulla pystytään luotettavasti selvittämään verottajalle, kuinka suuri osa yrityksen autoilla tehdyistä ajoista on työajoa ja kuinka suuri osa yksityisajoa. Mikäli yritys ei pysty antamaan selvitystä pyydettäessä, verottaja

Lue lisää »
Vieritä ylös