intoa työhön
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on print

Intoa työhön

Alkaako sinun vuotesi innostuneesti? Puhkut intoa työhön? Ehkä et ole oikein toipunut vielä edellisenkään vuoden uurastuksesta? Oletko jaksanut tehdä suunnitelmia? Tai ehkä et ole suunnittelevaa tyyppiä, elät enemmänkin päivä kerrallaan. Jokaiseen työhön, myös yrittäjän arkeen, kuuluu vähemmän innostavia tehtäviä ja tylsiä rutiineja. Voit itse valita, miten asennoidut työhösi. Tämä määrittää pitkälti, miten jaksat muuta elämää.

Unelmatyö

Oletko unelmatyössäsi yrittäjänä? Riippumatta siitä, miten sinusta tuli yrittäjä, tekemisen olisi hyvä olla sinulle merkityksellistä. Työssä viihtyminen on kiinni asenteesta, mitä puolia työssä haluaa korostaa ja pitää tärkeinä. Valitettavasti  unelma ja todellisuus eivät aina kohtaa. Työn todellista luonnetta ei voi unelmaa tavoitellessaan vielä tietää.

Mikä motivoi sinua?

Onko raha ainoa asia, joka työssä motivoi? Raha on työn tekemisen lähtökohta, muuten tekemistä kutsuttaisiin harrastukseksi. Etkö tunne suurta intohimoa? Onneksi intohimo ei takaa osaamista eikä ole laadun tae. Työstään voi suoriutua hyvin, vaikka ei tuntisikaan suurta intoa työhön. Työssä ja yrittämisessä merkitsevää ovat tulokset.

Työ on oleellinen osa elämää. Työhönsä tyytyväinen on näkee elämässä muutakin kuin ongelmia. Into vaikuttaa myös siihen, miten ongelmatilanteisiin suhtaudutaan. Innostunut haluaa ratkaista haasteen sen sijaan, että jäisi vatvomaan sitä.

Mikä saa sydämesi sykkimään? Mikä sinulle työssä on tärkeintä ja mistä et ole halukas luopumaan? Opettele tunnistamaan itselle mielekkyyttä tuovat tilanteet ja pyri lisäämään niitä arjessa. Minkälaista tsemppiä ja arvostusta annat itsellesi? Koetko myötätuntoa itseäsi kohtaan? Tiedätkö mitkä uskomuksesi rajoittajat sinua? Entä mikä motivoi sinua?

Testaa motivaatiotekijäsi tästä

Työn imu

Työterveyslaitoksen määritelmän mukaan työn imu tarkoittaa myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Työn imuun liittyy kolme hyvinvoinnin ulottuvuutta: tarmokkuus, omistautuminen ja uppoutuminen.

  • Tarmokkuus on kokemusta energisyydestä, halua panostaa työhön sekä sinnikkyyttä ja ponnistelun halua myös vastoinkäymisten hetkinä.
  • Omistautuminen on kokemusta merkityksellisyydestä, innokkuudesta, inspiraatiosta, ylpeydestä ja haasteellisuudesta työssä.
  • Uppoutuminen on syvää keskittymistä ja paneutumista työhön ja siitä koettua nautintoa. Aika kuluu kuin huomaamatta ja irrottautuminen voi tuntua vaikealta.

Työn imuun liittyy usein myönteisiä tunteita kuten iloa, innostusta ja ylpeyttä. Nämä myönteiset tunteet vahvistavat yksilöllisiä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia voimavaroja ja taitoja, jotka mahdollistavat entistä laadukkaamman tekemisen. Työn imulla on merkitystä myös yrityksen tuottavuuteen, voittoon ja asiakastyytyväisyyteen. Yrityksesti ja sinä menestytte paremmin, positiivinen kierre on valmis!

Voit arvioida omaa tämänhetkistä hyvinvointiasi TTL:n työn imu- testillä

Oletko kyllästynyt?

Jos kyllästyttää, mieti miksi. Onko mielenkiintosi ja osaamisesi kuitenkin jossakin muualla? Ehkä et koe saavasi arvostusta, mutta arvostatko itse omaa työtäsi ja itseäsi? Miten voisit muokata työtäsi niin, että se olisi mahdollisimman innostavaa? Ehkä seuraavista voisi olla sinulle apua. Jaksamisesta huolehtiminen sisältää myös mielen hoitamista.

  1. Kokeile rutiinien rikkomista. Tee asiat (yksi kerrallaan) eri tavalla tai vain eri aikaan kuin olet tottunut tekemään.
  2. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan omat parhaat tuntisi päivästä. Aamuihminen on parhaimmillaan silloin, kun iltavirkku vasta heräilee.
  3. Pidä kirjaa muutoksien ja kokeilujen vaikutuksista. Pienessä tavoitteessa onnistuminen motivoi korjaamaan seuraavan asian.
  4. Lisää päivään hetkiä, jotka tuottavat sinulle iloa ja hyvää mieltä. Kuuntele vaikka viisi minuuttia lempimusiikkiasi sen sijaan, että lukisit ikäviä uutisia maailmalta.
  5. Tylsän rutiinityön saa tuntumaan helpommalta asettamalla itselle minitavoitteita ja tietysti palkitsemalla.

Muista tasapaino

Työ antaa mielihyvää silloin, kun se tarjoaa aidon mahdollisuuden vapauden kokemukseen ja itselle arvokkaiden päämäärien tavoitteluun. Usko omaan osaamiseen ja uuden oppimiseen sekä halu auttaa muita, ovat taitoja, jotka luovat jatkuvuutta ja rohkeutta myös muutoksessa elämiseen. Yrittäjän on itse huolehdittava työn imun ylläpitämisestä sekä myös tasapainosta. Uppoutuminen täysin innostavaan työhön pidemmäksi ajaksi voikin muuttua kuormittavaksi, kun lepo jää vajaaksi.

Hae tasapainoa – kategoriassa sinua auttavat

hae tasapainoa-valmentajat

 

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

Haluatko tietää lisää?

Olemme koonneet lukijoidemme suosituimmat kysymykset vastauksineen yksiin kansiin käteväksi vinkkivihkoksi!

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

projektina alihankinta

Projektina alihankinta – Yrittäjän blogi

Neulon, kudon ja suunnittelen. Mallaan ja mittaan. Kädet käy, radio soi ja ajatukset raksuttavat. Kutominen on useammalle arkista meditointia, mutta minulle se on uuden keksimistä ja ajatusten karkaamista. Nykyään. Silmukka siihen, toinen tuohon ja suusta pääsee ”eikun”. Teen, luon, kehitän

Lue lisää »
yrittäjän oppiminen

Yrittäjän oppiminen

Ja niin kuin sitä luulee olevansa valmis. Perehtynyt ja pätevöitynyt. Olettaa jo osaavansa. Kuvittelee kaiken tietävänsä. Kokemansa käytäntöön ottaa ja sillä pärjäävänsä. Mutta ei se ihan niin mene. Elämä on oppimista, oppiminen kasvamista ja kasvaminen taas oppimista. Joka päivä jotain

Lue lisää »
tilitoimistoyhteistyö

Tilitoimistoyhteistyö – Yrityksen taloushallinto, kirjanpito ja verotus

”Tilitoimisto on yrittäjän tärkein kumppani”. Miksi näin? Jotkut ajattelevat tilitoimistopalvelun olevan pakollinen kuluerä, ikävä asia, josta on pakko maksaa. Tilitoimiston palvelut kannattaa mieltää liiketoimintasi auttajaksi ja kirjanpitäjä neuvonantajaksi yrityksen koosta riippumatta. Hyvä tilitoimistoyhteistyö varmistaa, että saat neuvoja yrityksesi talouden suunnitteluun

Lue lisää »
Vieritä ylös