kirjanpitäjän muuttunut toimenkuva
Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Kirjanpitäjän muuttunut toimenkuva

Tässä kollegan kirjoituksessa otetaan kantaa kirjanpitäjien toimenkuvan muuttumiseen. Yrittäjän palvelemisen sijaan, kirjanpitäjien aika kuluu viranomaisille kuuluvan työn tekemiseen korvauksetta. Kirjanpitäjä ei saa tehdä virheitä ja sanktiot on automatisoitu. Kirjanpitäjän työstä on tullut valvontaa viranomaisten lukuun.

Mene suoraan vankilaan

 

Silloin joskus, 2000-luvun alkupuolella, kun aloitin kirjanpitäjänä tilitoimistossa, meidän asiakkaitamme olivat pk-yritykset, joiden kanssa oli toimeksiantosopimus. Työ tehtiin asiakkaalle asiakasta hyödyttämään. Verohallinnosta sai oikeita vastauksia. Monesti pääsi keskustelemaan virkailijan kanssa, joka tiesi yrityksen, tunsi historian ja ymmärsi toimialan. Vastauksiin pystyi luottamaan.

Nykyään minusta tuntuu, että asiakkaina ovat tulorekisteri, Verohallinto, vakuutusyhtiöt, Kela, ammattiliitot, AVI ja poliisi. Lasku pitäisi kyllä edelleen lähettää niille asiakasyrityksille. Meistä on tehty kysymättä ja ilman koulutusta rikospoliisin talousrikososaston palkaton jäsen ja Supon sivuhaara. Päivät menevät yhdistysten hallitustenjäsenten tunnistamiseen ja tiedostojen nimeämiseen koodikielellä, ettei kukaan vaan tiedä, ketä tiedosto koskee, ja mitä pitää sisällään.

Verohallinto

 

Viimeisin koulutuksen helmi oli kouluttajan toteamus, että älkää lähettäkö mitään Postilla, tai mitä todennäköisemmin syyllistytte tietosuojarikokseen. No ei lähetetä, ei olla lähetetty pitkään aikaan, mutta vähän tuli sellainen olo, että tee mitä tahansa, miten tahansa, mene suoraan vankilaan, kulkematta lähtöruudun kautta. Ja se Verohallinto sitten.

Epäloogisempaa ja mielivaltaisempaa yhteistyökumppania kuin Verohallinto nykyisine kollegalle siirtoineen on, saa hakea. Eikä kukaan, jonka tulos olisi asiakaspalvelun onnistumisesta kiinni, voisi Verohallinnon tapaan toimia.

Asiakastyö

 

Uusia asiakkaita olisi jonkun verran tulossa. Aina välillä annan tarjouksen, ja toivon, että eivät tule meille. Pari olen ottanut, kun ovat kovin meille tahtoneet, mutta koko ajan mietin, että älkää tulko, en jaksa. Toisaalta uusia muutaman tarvitsisin, että voin korona-poistuman jälkeen pitää nykyiset työntekijät.

Aina välillä, kun pystyn uppoutumaan siihen oikeaan työhön, unohdan tuon kaiken ylimääräisen ja tunnen jopa iloa työstäni, mutta sitä tapahtuu enää harvoin. Asiakkaat ovat edelleen enimmäkseen ihania, ja heidän kanssaan on mukava asioida. Paitsi ne muutamat, jotka ärsyttävät entistä enemmän, pari sellaista on ohjattu paremmille tilitoimistovesille.

Yleisesti ärsyyntymisen kynnys on madaltunut kuopaksi. Ja juu korona-ahdistus on tässäkin purkauksessa varmaan osana, mutta kyllä tämä tunne on ollut jo parin vuoden ajan. Kun työtä ei arvosteta, ja uusia velvoitteita voidaan kaataa niskaan.

Miten tästä eteenpäin?

 

Tiedän mitä meidän tilitoimistona pitäisi tehdä pärjätäksemme muutoksessa. Kouluttaudumme asiakkaita hyödyntävillä tavoilla, mutta omalta kohdalta sekin on nykyään pakkopullaa. Tiedän, miten toimintaa pitää kehittää, minne suuntaan viedä, mutta kun ei huvita. Teen kaiken pakosta ja ilman, että sydän on mukana. Ahdistaa niin paljon, että en edes osaa miettiä vaihtoehtoja.

Tiedän, että en ole ainut kirjanpitäjä, joka potee moraalista kriisiä tässä hetkessä? Yleensä olemme ammattikuntana kilttejä ja tunnollisia. Teemme mitä pitää, ja huolellisemmin kuin vaaditaan, mutta nyt alkaa tulla ehtimisen ja sietämisen raja vastaan. Vois kai sitä jotain vähemmän vakavaakin tehdä, ainakin ilman, että taustalla häämöttää vankila.

Johanna Anttonen Ruukintilit Oy

Lue myös yritysten piiloverotuksesta Lassi Mäkisen ansiokas kirjoitus

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

Haluatko tietää lisää?

Olemme koonneet lukijoidemme suosituimmat kysymykset vastauksineen yksiin kansiin käteväksi vinkkivihkoksi!

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

toiminimi osakeyhtiöksi-tietopaketti

Toiminimi osakeyhtiöksi – tietopaketti

Yksityisen osakeyhtiön voi nyt perustaa ilman 2500 euron minimiosakepääomaa, kun vaatimus osakepääomasta poistui 1.7.2019. Muutoksen tarkoituksena on helpottaa ammatinharjoittamista ja muuta mikro- ja pienyritystoimintaa ilman henkilökohtaista vastuuta. Moni yrittäjä ja yrittäjyydestä haaveileva innostui tästä muutoksesta: Patentti- ja rekisterihallituksessa perustettiin heinäkuun

Lue lisää »
yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Rajanvetoja – Yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Ajankäytön hallintaa Hevosalan yrittäjä ja vapaa kirjoittaja lähtee ansaitsemalleen viikonloppulomalle Tallinnaan. Matkan valmistelu ja lähteminen itsessään on prosessi, jota ei jaksa käydä läpi montaa kertaa vuodessa, mutta jos kerran tai parikin pääsee vähän irtautumaan arjesta, niin… Se menee näin: Kymmenen

Lue lisää »
verovapaat henkiökuntaedut

Verovapaat henkilökuntaedut

Verovapaat henkilökuntaedut ovat pääsääntöisesti työnantajan palkansaajalle järjestämiä etuja, joiden avulla työnantaja voi edistää työntekijöiden työssä jaksamista ja parantaa heidän suorituskykyään. Henkilökuntaedut ovat tapa motivoida työntekijöitä ja lisätä viihtyvyyttä työpaikalla. Moni työnantaja kustantaa lakisääteisten työterveyshuollon ja työsuojelun lisäksi muitakin palveluita. Milloin

Lue lisää »
Vieritä ylös