yrittäjän työkyky
Share on facebook
Share on print
Share on email

Miten yrittäjä tekee tulosta – Yrittäjän työkyky

Hyvien tuloksien edellytys urheilussa on, että urheilija on hyvässä kunnossa. Urheilijan kunnon vaikutusta tuloksen tekoon pidetään itsestään selvyytenä. Ymmärretään myös, että kunnon kohentamiseen ja ylläpitämiseen on panostettava jatkuvasti.

Vaatimuksiin vastaaminen

Työelämässä sen sijaan vaaditaan entistä parempia tuloksia kiinnittämättä huomiota työtä tekevän kuntoon. Syvään iskostuneet myytit ja uskomukset ohjaavat monen yrittäjän työntekoa. Miten yrittäjä tekee tulosta, jos mieltä rajoittavat esimerkiksi nämä:

 • Alussa oli suo, kuokka ja Jussi.
 • Otsasi hiessä sinun on leipäsi ansaitseman.
 • Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee.
 • Mennään läpi harmaan kiven.

Uskomusten vaikutukset

Ei ole ihme, että näillä ajatuksilla tuloksen tekeminen menee raadannaksi ja ylisuorittamiseksi. Tukitoimiin ryhdytään vasta sitten, kun kunto on heikentynyt hälyttävästi. Fyysisen kunnon korjaustoimet eivät auta, jos henkistä puolta ei samalla tueta.

Tyytyväisyys työhön riippuu siitä, kuinka hyvin työ ja tulokset vastaavat syvimpiin haluihisi.

Norjalaissyntyinen kokenut yritysvalmentaja FL Torfinn Slåen on valmentanut Suomessa ja ulkomailla vuosikymmeniä. Onnekseni löysin hänen tuloksentekoa käsittelevän kolmannen kirjansa Tuloskunnossa (Torfinn ja Anne Slåen, WSOY 2008). Kirja on erittäin suositeltava kaikille yrittäjille. Suomen liike-elämän menestyneimpien henkilöiden haastattelut ovat kiinnostavaa luettavaa.

Seuraavassa muutamia otteita Tuloskunnossa – kirjasta.

Tuloskunnon elementit

Kirjan yhtenä lähtökohtana on vahva käsitys siitä, että uskomuksemme säätelevät tuloksentekoamme. Kirjoittaja haluaa korostaa, ettei ole kysymys oikeista tai vääristä uskomuksista, vaan siitä, ovatko uskomukset tarkoituksenmukaisia haluttuja tuloksia ajatellen. Slåen esittelee uskomukset tuloskuntomallinsa elementtien mukaan seuraavasti.

Tyytyväisyys työhön riippuu siitä, kuinka hyvin työ ja tulokset vastaavat syvimpiin haluihisi. Koet tyytyväisyyttä ja energisyyttä, jos teet riittävän määrän asioita, joita oikeasti haluat tehdä. Väsymme, jos pakotamme itsemme tekemään liikaa asioita, joita emme halua tehdä. Mutta eihän työ voi olla pelkästään kivaa? Kukas ne tylsät hommat sitten tekee?

Slåen vapauttaa meidät näistä pohdinnoista. Hänen mukaansa kysymykset johtuvat uskomuksesta, että olemme kaikki samanlaisia ja että meillä on samanlaiset arvostukset ja halut. Kaikille riittää tehtäviä, jotka ovat kunkin halujen mukaisia.

Slåenin mukaan tuloskuntoon vaikuttavat ensisijaisesti tehtäväkenttä (haluan tehdä), tulokset/vaikutukset (haluan saavuttaa), resurssit (aika, raha, energia), voimat sekä työtavat, työkalut ja ajatusmallit.

 • Tulokset, vaikutukset
  Kun haluat tuloksia, unohda tahdon voima, mutta pidä päämääräsi kirkkaana.
 • Tekemiset
  Kun haluat tuloksia, kirjoita sana LUO tulikirjaimin sydämeesi.
 • Resurssit
  Resursseja on kolmea tyyppiä: aika, raha ja energia. Käytettävissä ovat ensisijaisesti omat resurssit, mutta viisaasti toimien voi hyödyntää myös muiden resursseja.
 • Aika
  Kun haluat tuloksia, ota mittapuuksi muutama vuosi kvartaalin sijaan.
  Aikaa on meillä kaikilla yhtä paljon tai yhtä vähän. Se on ainoa tasa-arvoinen resurssi. Kirjassa haastateltujen yhteinen näkemys on, että tuloksenteko vaatii aikaa ja perusteellista osaamista.
 • Raha
  Kun haluat rahaa, unohda rahan tekeminen ja keskity muiden palvelemiseen. Raha tulee sivutuotteena.
  Rahan suhteen niukkuusajattelu lähtee siitä, että rahaa on rajallisesti. Kun joku saa rahaa, on se joltakulta toiselta pois. Runsausajettelun mukaisesti rahaa on rajattomasti ja me pystymme luomaan sitä koko ajan lisää luomalla lisäarvoa toisillemme.
 • Energia
  Kun haluat tuloksia, huolehdi energiatuotannosta.
  Fyysinen energia on kykymme tehdä fyysistä työtä. Fyysinen energia riippuu vahvasti tunne- ja ajatusenergiasta. Tunne-energian tunnetuin muoto on motivaatio, halu tehdä asioita. Sopivilla tunnelatauksilla voimme tehdä ihmeitä – tai jättää työt tekemättä.
 • Ajatusenergian muotoja ovat työelämässä arvostetut järki ja looginen ajattelu. Menestyneiden henkilöiden toiminnan tuloksellisuus johtuu kirjoittajan mukaan myös siitä, että he panostavat oman ajattelunsa ja toimintansa pohtimiseen, pelkistämiseen ja terävöittämiseen.

Slåen muistuttaa, että työtavat ratkaisevat, kuinka suuri osa käytettävissä olevista resursseista kohdistuu tulokselliseen toimintaan omalla tehtäväkentälläsi.

Tuloskuntomallin voimat

Tekemisen tuloksellisuus riippuu paitsi käytettävissä olevista resursseista myös työtapojen kautta syntyneistä voimista. Usein korostetaan lähinnä fyysistä voimaa, tahdon voimaa ja älyn voimaa. Slåenin tuloskuntomallissa huomioidaan lisäksi seuraavat voimat:

 • Tärisyttävän tavoitteen voima
  Tavoite ei ole neutraali fakta-asia, se on tunneasia, jolla valjastetaan piileviä voimavaroja.
 • Valikoivuuden voima
  Kun haluat tuloksia, kannattaa yksinkertaistaa ja pelkistää toimintaa.
 • Seurannan voima
  Kun haluat tuloksia, huolehdit tuloksia odottavasta seurannasta.
 • Sydämen palon voima
  Kun haluat tuloksia, tee työtäsi koko sydämellä. Puolella sydämellä pääset vain puolitiehen tai tuskin siihenkään.
 • Läsnäolon voima
  Kun haluat tuloksia, ole fyysisesti ja henkisesti läsnä. Johtajana sinua punnitaan läsnäolosi tai poissaolosi mukaan.
 • Vipuvoima
  Kun haluat tuloksia, satsaa muiden energian valjastamiseen.
 • Valo-voima
  Kun haluat tuloksia, ota oma kynttiläsi vakan alta ja sytytä muiden Valo-voima.
 • Uuden voima
  Kun haluat tuloksia, ole utelias ja hae uutta.
 • Tarkoituksen voima
  Kun haluat tuloksia, etsi rahan ja tekemisen takana olevaa tarkoitusta.
 • Näkymättömät voimat
  Kun haluat tuloksia, hyväksy, että maan ja taivaan välillä on enemmän, kuin missään muualla maailmassa.
 • Kiitollisuuden voima
  Kun haluat lisää tuloksia, ole ensin kiitollinen niistä, mitä olet jo saanut.

Yrittäjän tuloskunnon nostaminen käytännössä

Lienee selvää, että tuloskunnon noustessa, syntyy sellaista tekemistä ja tuloksia, joita haluat ja vähemmän niitä, joita et halua. Miten voit käytännössä nostaa omaa tuloskuntoasi ja miten voit auttaa muita nostamaan heidän kuntoaan? Tämän Torfinn Slåen antaa kirjansa lopussa muutaman tiivistetyn näkemyksen vuosikymmenten kokemuksella.
Suosittelen tutustumaan myös muuhun tarjontaan https://www.torfinnslaen.com/

Sivustollamme voit myös tehdä Yrittäjän kuntotestin. Kokonaisvaltaisen kartoituksen tuloksen ja kehittämissuunnitelman avulla voit aloittaa opintopolkusi suunnittelun!

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

Paranna yrityksen kannattavuutta kassavirtalaskelman avulla

Paranna yrityksen kannattavuutta kassavirtalaskelman avulla

Yritystoiminnassa tarvitaan rahaa. Yrityksen kannattavuutta arvioidaan analysoimalla liiketulosta ja katteita, jotka lasketaan tilinpäätöstietojen perusteella. Ne kertovat menneestä tilanteesta. Menneisyyden analysoinnin sijaan tärkeintä on kuitenkin se, että yrityksen kassassa on aina riittävästi rahaa. Jos rahat loppuvat, eikä velkoja pystytä maksamaan, tulee

Lue lisää »
sopimus

Hallitsetko yrityksen sopimusasiat?

Yrityksen sopimusasiat unohtuvat tai sopimusten tekoa lykätään, koska niille ei tunnu olevan tarvetta tai sopimuspaperit koetaan vaikeiksi. Sopimukset ovat tärkeitä yritykselle, koska ne määrittävät yhteistyön sisällön ja turvaavat yrityksen etuja. Sopimukset ovat riskienhallintaa vakuutuksien ohella, koska niiden avulla voidaan minimoida

Lue lisää »
Vieritä ylös