Onnellisempi työelämä
Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Onnellisempi työelämä – Yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Onnellisen yrittäjän elämän perustana on nautinnollinen arkielämä. Yrittäjän arjesta suuri osa kuluu tavalla tai toisella työn merkeissä. Eikö kannattaisi olla onnellinen myös töissä? Miten onnellisempi työelämä ja arki ovat saavutettavissa?

Työelämän onnellisuus lähtee suhteellisen pienistä asioista liikkeelle. Tärkeintä on löytää itselle sopiva tasapaino. Tämä saattaa vaatia omien käsityksien muuttamista työstä, rahasta ja omasta vapaudesta.

Stanfordin yliopiston myötätunnon ja altruismin tutkimus- ja koulutuskeskuksen (Center for Compassion and Altruism Research and Education) tieteellinen johtaja ja psykologian tohtori Emma Seppälä puhuu pehmeistä arvoista kovilla faktoilla.

80 % lääkärikäynneistä johtuu stressistä

Kotimaassaan Yhdysvalloissa 2014 vuotuiset stressiin liittyvät terveydenhoitokulut olivat 300 miljardia dollaria. Stressiperäistä uniongelmista kärsi 48 prosenttia ja fyysisiä oireita stressin takia oli 77 prosentilla amerikkalaisista työntekijöistä. Noin 80 prosenttia Yhdysvaltojen lääkärikäynneistä johtuu stressistä. Tilanne lienee samansuuntainen kaikkialla teollistuneessa maailmassa.

Seppälän mukaan siellä, missä on eniten menestyjiä, on myös eniten burnoutia. Hänen teesinsä kuuluu

Ei tarvitse olla menestynyt ollakseen onnellinen, mutta onnellisen ihmisen on helpompi menestyä. (Emma Seppä)

Murra vakiintuneet toimintamallit

Emma Seppä on kirjoittanut Elä onnellisemmin –kirjan jossa hän keskittyy myös luovuuteen. Luovuus on hänen mukaansa yksi työnantajien eniten arvostamista ominaisuuksista. ”Luovuutta tarvitaan innovaatioissa, disruption luomisessa, ja se on yrityksen edelläkävijyyden polttoainetta.”

Vaikka Kielitohtori kirjoittaa vierassanan disruptio olevan melko vakiintunut, itselläni ei ollut asiasta mitään käsitystä. Tässä hänen tulkintansa: suomennos voisi olla vakiintuneiden toimintamallien murtuminen. Toisinaan puhutaan toimialamurroksesta.

Miten yrittäjä voi kehittää luovuutta?

Ihminen on luovimmillaan silloin, kun aivot eivät ole töissä. Nykyihminen on kadottamassa joutilaisuuden tunteen, kun työssä tai vapaa-ajalla sosiaalisen median tarjoamat impulssit ovat älypuhelimessa koko ajan läsnä. Ideat syntyvät usein silloin, kun astumme oman osaamisalueemme ulkopuolelle. Kannattaa mennä vaikka savenvalamiskurssille, joka tuntuu hyödyttömältä. Kokeile opetella aivan uusia asioita tai tee jotain spontaania. Keskustelut muun alan yrittäjien kanssa voivat olla antoisia ja antavat uusia näkökulmia.

Onnellisempi työelämä näillä viidellä teesillä

1. Hengitä

Yksinkertaisin rentoutumiskeino on usein vaikein muistaa. Stressaantuneena hengitys on nopeaa, rentoutuneena syvää. Hengitä rauhallisesti, ja annat keholle aikaa rauhoittua ja palautua. Jos hengitykseen keskittyminen onnistuu pommi-iskuun joutuneelta sotilaalta, se onnistuu myös sinulta.

2. Ole armollinen itsellesi

Myötätunto ei ole pehmeää, se on fiksua. Uskomme liikaa ”vahvuuksiin”, ja se rajoittaa tekemistämme ja estää kehitystämme. Usko vahvuuksien sijaan vaivannäköön ja oppimisen mahdollisuuteen.

3. Tee vähemmän

Multitasking ei tee onnelliseksi. Monen asian tekeminen samanaikaisesti johtaa vain stressiin ja siihen, että emme tee mitään hyvin. Hetkessä eläminen tarkoittaa, että keskittyy yhteen asiaan.

4. Tee jotain ihan muuta

Luovuus syntyy joutilaisuudesta. Ruoki aivoja hetkeksi Excelin sijaan jollain, mikä tekee sinut onnelliseksi. Lyhytkin tauko kesken työpäivän johtaa tehokkuuden lisääntymiseen.

5. Elä hetkessä

Carpe diem on klisee, jossa on aitoa potkua. Jahtaamme tulevaisuuden onnellisuutta, vaikka Harvardin tutkimuksen mukaan ihminen on surkea ennustamaan, mikä tekee hänet onnelliseksi tulevaisuudessa. Panosta onnellisuuteen nyt.

Aloita siitä, että olet myötätuntoisempi ja ystävällisempi itseäsi kohtaan ja laajenna tätä läheisiisi ja kollegoihisi. Tee elämästä parempi sinulle ja muille ympärilläsi.

Innoituksena olen käyttänyt Kauppalehti Option juttua, joka oli julkaistu aiemmin vuonna 2016. Nämä asiat ovat aina ajankohtaisia ja tuntuvat unohtuvan kovin helposti.

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

Haluatko tietää lisää?

Olemme koonneet lukijoidemme suosituimmat kysymykset vastauksineen yksiin kansiin käteväksi vinkkivihkoksi!

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

kirjanpitäjä

Nykypäivän kirjanpitäjä on tuhannen alan ammattilainen

Perinteistä kirjanpitoalaa on koeteltu viime vuosina, kun digitalisaatio, automaatio, robotit ja tee-se-itse-ohjelmat ovat vallanneet sinnikkäästi alaa. Muutama vuosi sitten kirjanpitäjä ammattina piti sijaa katoavien alojen kärjessä, sillä automaation uumoiltiin korvaavan pian täysin ihmisten tekemä työ. Onneksi taitavaa ja palveluhenkistä kirjanpitäjää

Lue lisää »
yrityksen kasvurahoitus

Miten toteuttaa yrityksen kasvurahoitus?

Yrityksen kasvurahoitus pitää suunnitella hyvin, jolloin vähennetään kasvuprosessin taloudellista taakkaa, kun mahdolliset riskipaikat on huomioitu jo aikaisessa vaiheessa. Kokosimme tähän blogitekstiin erilaisia yrityksen kasvun rahoitusvaihtoehtoja. Kerroimme aiemmassa blogitekstissämme erilaisista tavoista, joilla yritys voi lähteä kasvattamaan toimintaansa. Vaikka kestävä kasvu tapahtuu

Lue lisää »
verovapaat henkiökuntaedut

Verovapaat henkilökuntaedut

Verovapaat henkilökuntaedut ovat pääsääntöisesti työnantajan palkansaajalle järjestämiä etuja, joiden avulla työnantaja voi edistää työntekijöiden työssä jaksamista ja parantaa heidän suorituskykyään. Henkilökuntaedut ovat tapa motivoida työntekijöitä ja lisätä viihtyvyyttä työpaikalla. Moni työnantaja kustantaa lakisääteisten työterveyshuollon ja työsuojelun lisäksi muitakin palveluita. Milloin

Lue lisää »
Vieritä ylös