yrittäjän verkostot
Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Verkostoituminen

Verkostoituminen on tärkeää liiketoiminnassa ja tietenkin on tarpeen tuntea ihmisiä, erityisesti muita yrittäjiä. Heidän kanssaan voi laajentaa ja kehittää liiketoimintaansa. Heidän joukostaan voi löytää uusia yhteistyökumppaneita, tavoittaa uusia asiakkaita, kasvattaa yrityksen myyntiä ja tehostaa toimintaa. Keskusteluissa, tai vain kuuntelemalla, voi saada uusia oivalluksia ja ideoita, kehittää tuotteita ja palveluita sekä parantaa omaa osaamistaan.

Verkostot ovat erilaisia

Joillekin verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa voi olla myös hyvä tapa irrottautua työstä, helpottaa työn ja muun elämän yhteensovittamista sekä jakaa ajatuksia ja huolia, joita muiden kuin yrittäjien saattaa olla vaikea ymmärtää.
Verkostot voivat olla erilaisia, jotkut perustuvat liiketoiminnan edistämiseen, toiset voivat tukea yrittäjän hyvinvointia. Joissakin verkostoissa korostuvat kahdenkeskiset suhteet, toisissa olet yhteydessä useisiin ihmisiin tai organisaatioihin.

Verkostoituminen edellyttää sitoutumista yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen. Sitoutuminen auttaa myös pitkäaikaisten kumppanuuksien syntymisessä. Toisaalta on olemassa myös löyhiä verkostoja, jotka eivät vaadi jatkuvaa ja paljon aikaa vievää sitoutumista.

Entä jos verkostoituminen ahdistaa?

Hyvien suhteiden rakentaminen on olennainen osa tämän päivän työelämää niin yksittäisille työntekijöille kuin yrityksillekin. Hyvin vähän, jos mitään, saa tapahtumaan yksin. Verkostoituminen on yksinkertaisuudessaan tutustumista ja luottamuksen rakentamista.

Sain hienon mahdollisuuden harjoitella verkostoitumista NewCo Helsingin Yritystreffeillä.
Yritystreffit ovat NewCo:n ja OP:n yhteistyössä järjestämiä maksuttomia tilaisuuksia, joissa yrittäjät voivat markkinoida omaa yritystään ja osaamistaan ja löytää uusia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

Hyvin järjestetyssä tilaisuudessa iloitsin Taidesukelluksen® kiinnostavasta esityksestä ja tapasin yllätyksekseni tuttuja.
Tarvitsen harjoitusta sosiaalisissa taidoissani. Onneksi sitä voi opetella ja harjoitella, sosiaalisuus taas on synnynnäinen ominaisuus. Helsingin yliopiston psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen esittää verkostoitumisen olevan esimerkki nykyajan käsityksestä sosiaalisuudesta.

Jos ajattelemme, että sosiaalinen ihminen kerää paljon tuttuja ympärilleen, niin onhan verkostoituminen silloin osoitus hyvästä sosiaalisuudesta. Mutta koko tämä nykyajan ajatus verkostoitumisesta on sikäli aika mielenkiintoinen, että siinähän ei kuvata varsinaisia ihmissuhteita vaan siinä kuvataan hyötysuhteita. Kuinka ihminen kerää ympärilleen sellaisia ihmisiä, joista hänelle on hyötyä ja tietysti vastaavasti tiputtaa verkostostaan pois ihmiset, joista ei ole hyötyä, jotka ovat menettäneet työpaikkansa, jääneet eläkkeelle. Se, miten me tällä hetkellä kuvaamme verkostoitumisen tarpeellisuutta ja sitä kuinka verkostoituminen tapahtuu, se on aivan identtinen sen kanssa, kuinka me 60-luvulla kuvasimme narsistin ihmissuhteita.

Lue Keltikangas-Järvisen muita ajatuksia ja koko juttu täältä.

Verkostoituminen on yhdistelmä sosiaalista mediaa ja oikeita kohtaamisia

Sosiaalinen media vaikuttaa myös työelämän suhteisiin: ihmisiin tutustumista ja suhteiden ylläpitoa tehdään jatkuvasti verkossa. Nykyään ihmisen voi tuntea, vaikka häntä ei ole tavannut koskaan. Kaksi ihmistä voi kuulua toistensa verkostoon esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, keskustella chat-palveluissa ja lähetellä säännöllisesti sähköpostia. Verkossa solmitut tuttavuudet ovat hyvin tärkeitä ja myös tuloksellisia. Suhdetta ja luottamusta voi syventää kasvokkain tapahtuvalla vaikuttamisella.
Yksittäisten tapaamisten lisäksi ihmiset kohtaavat toisiaan paljon erilaisissa tapahtumissa, jotka tarjoavat hyvän keinon rakentaa ihmisten välisiä suhteita digitalisoituvassa maailmassa. Kannustan menemään rohkeasti mukaan omana itsenäsi. Katso esimerkiksi BusinessMakerin treffikalenteri täältä. BusinessMakerin verkkosovelluksen avulla voit löytää asiakkaita ja kumppaneita sekä luoda verkostoa.

Oman näköinen suunnitelma

Jos verkostoituminen on sinulle uutta ja ehkä vierasta, kysele asian hallitsevilta, miten he toimivat. Ota tilaisuuteen mukaan joku, jonka sosiaaliset taidot ovat hyvät ja omaksu uusia tapoja.
Tässä oma verkostoitumissuunnitelmani

1. Panosta somenäkyvyyteen
Tämä onkin jo paremmin hallussa ja on ollut jopa oikein hauskaa! Suosittelen muutaman kanavan opettelua kerrallaan, käy tutustumassa sisältöihin ja kuten tapaan kuuluu: tykkää!

2. Laadi itsestä hissipuhe
Mieti etukäteen esittely itsestäsi tilanteita varten, joissa tapaat uusia ihmisiä. Kirjoita oman hissipuheesi runko ja kerro osaamisestasi käytännön tarinoilla. Mieti vaikka kolme asiaa, jotka ovat vahvuuksiasi. Kun tiedät, mitä aiot sanoa, et mene lukkoon sosiaalisissa tilanteissa. Ihmisten aidot tarinat kiinnostavat. Esiintymistaitojen hiominen on omalla listalla. (Linkin palvelut eivät ole sidoksissa omaan toimintaani, mutta olen käyttänyt palvelua ja pidin kovasti).
3. Auta ihmisiä
Jatkan muiden auttamista, minuakin on autettu uskomattoman paljon. Uskon, että pyyteetön auttaja on tulevaisuuden menestyjä. Muistan myös kuunnella, kysyä ja olla aidosti kiinnostunut. Siitähän taitaa syntyä vastavuoroinen keskustelu!

4. Olen avoin verkostoitumishaluni suhteen
Kavereiden ja tuttavien kesken puhe ajautuu usein työhön. Silloin onkin sopiva tilaisuus tuoda esiin halukkuus löytää yhteistyökumppaneita. Ehkä joku tuntee jonkun, jonka kanssa ihan varmasti olisi jotain yhteistä ja esittelee minut eteenpäin? Tämä tuntuu minusta luontevalta tavalta.

5. Muuta asenne
Minun tarpeeni olla muiden seurassa ei ole niin suuri kuin joidenkin muiden. Rajoittavilla uskomuksilla (”mitähän tuo minusta haluaa”) kanssakäyminen ei ainakaan helpotu. Etsin yhteisiä mielenkiinnon kohteita uusien ihmisten kanssa ja keskityn puhumaan yhteisestä intohimoistamme. Merkitykselliset kohtaamiset jäävät molempien mieleen.

6. Kontaktien laadulla on enemmän merkitystä kuin määrällä
Itse en ainakaan pysty edes hallitsemaan kovin mittavaa verkostoa, joten etenen maltillisesti, jotta voin toteuttaa vastavuoroisuuden periaatetta. Pidän oman tapani verkostoitua: ehkä määrällisesti vähemmän kontakteja, mutta pyrin tavoittamaan luottamusta ja yhteisymmärrystä.

Kuuntele Saaran ja valmentaja Merja Carlanderin keskustelu yrittäjän työyhteisöstä:

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

Haluatko tietää lisää?

Olemme koonneet lukijoidemme suosituimmat kysymykset vastauksineen yksiin kansiin käteväksi vinkkivihkoksi!

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

miten lisää asiakkaita

Miten lisää asiakkaita? – Yrityksen toiminta ja suunnittelu

Taloudelliset huolet ovat yksi suurimmista stressinaiheista, varsinkin yrittäjälle. Talousongelmien yksi syy on usein maksavien asiakkaiden vähäisyys. Monissa yrityksissä toimialasta riippumatta mietitään, miten löytää lisää asiakkaita. Syitä on monia. Toiminta voi olla kertaluonteista, jolloin ostotapahtumien välit ovat pitkät. Osa asiakkaista ei

Lue lisää »
Projektiosaamisen ABC

Projektiosaamisen ABC – Yrityksen toiminta ja suunnittelu

Projektiosaaminen on yksi tärkeimmistä työelämätaidoista, joten sen opiskeluun kannattaa ehdottomasti paneutua. Yrittäjän työ on täynnä projekteja; pieniä ja isoja, lyhytaikaisia ja pidempiä. Usein erilaisia projekteja on käynnissä myös samanaikaisesti. Projekteilla on erilaiset aikataulut, ja niitä kaikkia pitäisi pystyä seuraamaan ja

Lue lisää »
Vieritä ylös