Yrittäjän sanasto
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on print

Yrittäjän sanasto – Yrityksen taloushallinto, kirjanpito ja verotus

Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista?

Yrittäjän sanasto karttuu ja rikastuu pikkuhiljaa, vaikka rahallisesti ei pääsisikään rikastumaan. Oppii koko ajan uusia sanoja, ja sitten nämä sanat saavat tietyn sävyn.

Yksi kauneimmista sanoista on alarajahuojennus

Yksi kauneimmista sanoista, joita tiedän, on alarajahuojennus. Minulla ei ole pienintäkään aavistusta mitä se tarkoittaa, mutta aina sen jälkeen, kun kirjanpitäjä on maininnut alarajahuojennuksen, tililleni on tullut rahaa. Sanana alarajahuojennus on sellainen, kuin joku kietoisi sinut pehmeään huopaan ja keinuttaisi siinä kuin lasta. Ihana.

Ensimmäisen kerran luin kirjanpitäjäni sähköpostia aiheesta, lisäsin vahingossa yhden a-kirjaimen: ”alaraajahuojennus”. Mietin, että onko se sellainen, minkä verottaja myöntää fyysisen työn tekijöille, kun joutuvat käyttämään niin paljon jalkojaan. Sekin olisi ollut ihan mukava tunnustus valtiolta.

Selvityksen lisäselvitys

Mutta sitten on näitä mistä tulee välittömästi paha mieli. Lisäselvityspyyntö. Hain aikanaan investointitukea hevostallin rakentamiseen ja sana tuli silloin varsin tutuksi. Se tunne, kun olit selvittänyt, laskenut, kilpailuttanut, skannannut ja tulostanut imeväisikäinen lapsi kainalossa sen sata asiaa. Käyttänyt jonkun maksatushakemuksen tekemiseen niin paljon aikaa, että jos olisit ottanut vasaran ja nauloja ja mennyt sinne työmaalle itse, niin olisit sillä ajalla rakentanut koko tallin.

Mutta ei, kun siellä kilpailutuksen voittanut firma työstää ilmastointia ja kohta niiltä tulee lasku ja se lasku on iso mutta onneksi ne tukirahat tulee ihan kohta… Vaan kun ei tulekaan! Samaan aikaan ilmastointifirman laskun kanssa postilaatikossa on lisäselvityspyyntö. Siinä pyydetään selventämään jotain asiaa, jolla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Lisäselvityspyyntö sanana on sellainen, kuin joku tarraisi sinua isolla kouralla päästä ja puristaisi. Se tuntuu myös vähän poskionteloissa. Sellainen sana se minulle on.

Paljonko tienaan?

Entäs tämä sitten: yrittäjän tuloselvitys. Tästä tulee lähinnä pahoinvoiva tunne. Sellainen tunne, että maailma kääntyy hetkeksi nurin päin ja sinun pitää sen jälkeen järjestellä kaikki palaset uudelleen. Ihan vaan siksi, että kun sinä yhtäkkiä tajuat, että sinun täytyy selvittää jotain instanssia varten ”kuukausipalkkasi”, edessä on sellainen urakka, että sille täytyy raivata oma tilansa kalenteriin.

Tämä painajainen alkoi jo lasten päivähoitoaikana. Päivähoitomaksun määrittämiseksi tuloselvitykset piti tehdä vuosittain. Joka ikinen vuosi kaksi kappaletta yrittäjän tuloselvityksiä, vaikka tiedossa oli, ettei tulotasomme koskaan ylitä minimimaksun rajaa.

Mistä täyttöohjeet?

En tajunnut siitä yrittäjän tuloselvityskupongista mitään. Katselin tilinpäätöksiä ja veropäätöksiä ja tuloslaskelmavertailuja, joista en niistäkään tajunnut mitään. Sitten siirtelin numeroita jostain riviltä johonkin ruutuun. Veroton vai verollinen, brutto vai netto? Mietin, että otetaankohan lapset huostaan, jos lopputulos on mitättömän pieni.

Mietin myös, että voiko ”lisätietoja” –ruutuun kirjoittaa, että ”kääntöpuolella” ja kirjoittaa koko paperin selkämyksen täyteen selvennyksiä siitä, miksi viime vuonna tuloja oli hieman normaalia enemmän, mutta ensi vuonna niitä ei taas olekaan, koska en enää tee sitä ja tätä, vaan aloittelen tekemään jotain muuta, enkä nyt osaa aivan tarkkaan arvioida tuottaako sekään vielä seuraavaan kolmeen vuoteen mitään. Ja että kauheasti pitää nyt investoida, että tuskin jää tänä paljon viivan alle. Kaunokirjalliseen muotoon minä olisin sen tuloselvityksen osannut laatia, mutta se kolkko lomake…

Yrittäjän tuloselvitys –lomakkeeseen piti lisäsi loihtia jostain noin yhdeksän eri liitettä. Joskus mietin, että jos jättäisin tuon koko kuvottavan urakan vain tekemättä ja maksaisin suosiolla korkeinta mahdollista päivähoitomaksua, joka siitä seuraa. Sitten päätin olla aikuinen ja urhea ja jatkoin liitteen numero 4 esiin kaivamista.

Yrittäjän tuloselvitys on sana, joka aiheuttaa paineen ja lievän pahoinvoinnin tunteen ylävatsaani ja saa minut hetkeksi kadehtimaan palkkatyössä käyviä ihmisiä. He kirjoittavat numeron kohtaan ”kuukausipalkka” ja se on siinä.

Keskity omaan osaamiseesi

Viimeisin tuloselvitykseni elatusapuasiaan liittyen oli kuitenkin varsin helppo. Siinä kohtaa, kun kuulin itseltäni kysyttävän kuukausitulojani ja tunsin pahoinvoinnin tunteen ylävatsassani, soitin kirjanpitäjälleni ja sanoin, että laske. Hän laski.

Kirjanpitäjät eivät voi pahoin kuullessaan näitä sanoja. He pystyvät kylmänviileästi vain toimimaan. Luulen, että he selviäisivät voittajina, vaikka vastaan tulisi lisäselvityspyyntö yrittäjän tuloselvitykseen. Se on mielestäni sankarillista ja urheaa.

Tässä linkissä on koottu joitakin yrittäjän elämään liittyviä sanoja. Jutussa mainittuja ei ole valitettavasti mukana.

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

Haluatko tietää lisää?

Olemme koonneet lukijoidemme suosituimmat kysymykset vastauksineen yksiin kansiin käteväksi vinkkivihkoksi!

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lisää mielenkiintoista luettavaa

toiminimi osakeyhtiöksi-tietopaketti

Toiminimi osakeyhtiöksi – tietopaketti

Yksityisen osakeyhtiön voi nyt perustaa ilman 2500 euron minimiosakepääomaa, kun vaatimus osakepääomasta poistui 1.7.2019. Muutoksen tarkoituksena on helpottaa ammatinharjoittamista ja muuta mikro- ja pienyritystoimintaa ilman henkilökohtaista vastuuta. Moni yrittäjä ja yrittäjyydestä haaveileva innostui tästä muutoksesta: Patentti- ja rekisterihallituksessa perustettiin heinäkuun

Lue lisää »
Vieritä ylös