Yrittäjän vahvuudet – Yrittäjän työkyky ja itsensä kehittäminen

Löydä henkilökohtainen vahvuutesi yrittäjänä näillä vinkeillä

Meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja lahjakkuuden alueemme. Osa kyvyistämme ja henkilökohtaisista piirteistämme näkyy vahvasti ulospäin, mutta meissä kaikissa on myös syvemmällä lymyävää potentiaalia sekä vaalimisen arvoisia ominaispiirteitä. Henkilökohtainen vahvuutesi määrittyy seuraavista komponenteista: synnynnäiset lahjat, kokemukset ja opitut taidot. Tämä vahvuuksien kokonaisuus on ainutkertainen, se on vain sinulla, ei kenelläkään muulla.

Keskity vahvuuksien löytämiseen

Miksi et hyödyntäisi vahvuuttasi täysimääräisesti? Omien parhaiden piirteiden huomaaminen ei usein ole automaattista vaan sen eteen pitää nähdä hiukan vaivaa. Usein emme itse huomaa omia vahvuuksiamme, koska olemme tottuneet kulttuuriin, jossa vahvuuksien tunnistamisen sijaan keskitytään vikojen etsimiseen ja korjaamiseen. Kun mieli on tottunut hakemaan vain niitä omia heikkouksia ja keskittymään niiden kehittämiseen, voi oikea, vahvuuksista lähtevä potentiaali jäädä saavuttamattaKeskity vahvuuksien löytämiseen

Kulttuurimme arvostaa ”korkeaan työmoraaliin” perinteisesti yhdistettyä tiukkaa puurtamista, mutta tämän alkuasetelman voi nähdä myös toisin. Ihmisen tekee onnelliseksi se, että hän saa toteuttaa luontaisia ominaisvahvuuksiaan jokapäiväisessä toiminnassa. Ihminen innostuu ja energisoituu siitä, että saa käyttää lahjakkuuden muotojaan. Kun saat aidosti toteuttaa omia vahvuuksiasi yrittäjänä, olet innostuneempi, energisempi ja motivoituneempi – siis paitsi onnellisempi, myös parempi työntekijä.

Positiivista psykologiaa

Omien vahvuuksien ja lahjakkuuksien korostamisen tieteellinen pohja on positiivisessa psykologiassa. Positiivinen psykologia on tieteenala, jonka johtavana ajatuksena on auttaa yksilöä tunnistamaan ja kehittämään omia sisäisiä vahvuuksiaan, hyveitään ja kykyjään. Kuusi maailman eri kulttuureissa yhteisesti arvostettua hyvettä ovat viisaus, rohkeus, rakkaus, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja spirituaalisuus tai henkisyys. Niiden alle on jaoteltu 24 luonteen vahvuutta, joita kehittämällä ja vahvistamalla on mahdollista lisätä omaa onnellisuuttaan. Listaan voit tutustua Terveyskirjaston artikkelissa.

Aloita vahvuuksiesi löytöretki tästä

Kuten todettu, omien vahvuuksien löytäminen voi joskus tuntua haastavalta. Omien vahvuuksien etsiminen on näppärintä aloittaa miettimällä hetki vastauksia näihin kysymyksiin:

  • Missä sinä olet lahjakas?
  • Mitä sellaisia kokemuksia sinulla on, joita voit hyödyntää nykyhetkessä?
  • Mitä koulutusta ja taitoja sinulla on?
  • Minkä tekemistä todella rakastat?

Kun sinulla on tiedossasi vastaukset yllä oleviin kysymyksiin, kannattaa lisänäkökulmaa lähteä hakemaan läheisiltä ja verkostoilta. Näin saat oman näkemyksesi tueksi muita, ulkopuolisia näkemyksiä. Saatat huomata, että muut ihmiset ovat systemaattisesti huomanneet sinussa jotain sellaista lahjakkuutta, jonka olet itse syystä tai toisesta jättänyt huomiotta.

Apua läheisiltä

Anna toimintaasi läheltä seuranneille läheisille nopea pohdintatehtävä:

Pyydä muutamalta perheenjäseneltä, ystävältä tai työkaverilta lyhyt kuvaus siitä, milloin olit parhaimmillasi jossakin tilanteessa. Mitä tapahtui, ja miksi juuri silloin oli tilaisuutesi loistaa?

Kun pyydät muita pohtimaan sinun vahvuuksiasi, saattaa syntyä positiivinen kehä, jonka ansiosta tehtävän saaneet henkilöt päätyvät pohtimaan myös omia vahvuuksiaan syvällisemmin.

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

TESTAA YRITTÄJÄKUNTOSI

Tiedätkö, mitkä yrittäjäominaisuudet ovat vahvuuksiasi? Mitä ominaisuuksia kannattaisi kehittää?

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Lisää mielenkiintoista luettavaa

yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Rajanvetoja – Yrittäjän jaksaminen ja stressinhallinta

Ajankäytön hallintaa Hevosalan yrittäjä ja vapaa kirjoittaja lähtee ansaitsemalleen viikonloppulomalle Tallinnaan. Matkan valmistelu ja lähteminen itsessään on prosessi, jota ei jaksa käydä läpi montaa kertaa vuodessa, mutta jos kerran tai parikin pääsee vähän irtautumaan arjesta, niin… Se menee näin: Kymmenen

Lue lisää »
Johda itseäsi

Johda itseäsi – Yrittäjän työkyky ja itsensä kehittäminen

Takana pitkä talvi, kiireinen kevät ja lipsuva projekti? Seurauksena väsymys ja harmitus? Motivaatio kateissa? Löysin itseni tästä olotilasta, ja kun katson taaksepäin, kupsahdin ainakin näihin kuoppiin: Aikatauluttaminen ontuu, osatavoitteita ei mitattu ja mikä pahinta, pyrin jääräpäisesti maaliin, jonka olin kunnianhimoisesti

Lue lisää »
kirjanpitäjä-tilitoimisto

Minä itse, kirjanpitäjä vai tilitoimisto – Yrittäjän blogi

On aika miettiä delegointia ja priorisointia Yrittäjän aika on rajallista. Sen olen jo tässä pienessä ajassa huomannut.Omat resurssini olen pääpiirteittäin kartoittanut ja lapsityövoiman. Näin leikkisästi sanottuna. Myönnän, nuorisoa olen käyttänyt vie mennessäs, tuo tullessas – menetelmää ajatellen, lähinnä postitusasioiden hoidossa.

Lue lisää »

Avaimet Menestykseen

Lahjakortti

Osta oppia lahjaksi!
Avaimet menestykseen -lahjakortti

You have Successfully Subscribed!

Vieritä ylös