Pienyrittäjä yrityksen talouden asiantuntijana

Ei ole mikään ihme, että yrityksen talousasiat huolettavat ja tuntuvat kasaantuvan ylimääräiseksi kuormaksi kaiken muun työn päälle. Yrittäjänä toimenkuvasi saattaa olla varsinaisen leipätyösi lisäksi tuotepäällikkö-varastopäällikkö-toimitusjohtaja-markkinointijohtaja-talouspäällikkö-sihteeri-siivooja-autonkuljettaja – ja ties mitä muuta. Suurimpaan osaan näistä tehtävistä sinua tuskin on koulutettu lainkaan ja töiden priorisoinnissa voi olla jo muutenkin haasteita. Tällöin saattaa tuntua siltä, että parasta jättää talousasiat kirjanpitäjän huoleksi ja keskittyä itse siihen, minkä osaa parhaiten.

Oman yrityksen talouden hallinta huolettaa monia yrittäjiä. Tilanteita ja niistä kumpuavia kysymyksiä on lukemattomia:

  • Paljonko täytyy tehdä ylimääräisiä töitä ennen äitiyslomaa, jotta yritys pysyy pystyssä sen yli?
  • Kun raha on tiukassa, onko ensimmäinen säästökohde aina oma palkka?
  • Onko minulla varaa palkata apua helpottamaan omaa työtaakkaa?
  • Mistä löytyisi rahaa ”siellä jossain” häämöttävien eläkepäivien turvaamiseksi?
  • Onko verojen maksuun sittenkään varauduttu oikein?
  • Pitäisikö vaihtaa yhtiömuotoa, helpottaisiko se rahallista tilannetta?

Yritystoiminta tarkoittaa kuitenkin aina sitä, että rahaa liikutellaan tileiltä toisille, joten talouden ymmärtäminen on yrittäjälle kriittisen tärkeää silloinkin, kun joku muu hoitaa varsinaisen kirjanpidon. Kun pyörittelet mielessäsi yritystalouteen liittyviä kysymyksiä, perustuvat vastaukset usein kirjanpidosta, tilinpäätöksestä ja taseesta löytyviin numeroihin. Vastaukset alkavat lähes aina sanoilla ”se riippuu”: Se riippuu budjetista, hinnoittelusta, kannattavuudesta, kiinteistä kustannuksista – milloin mistäkin. Huomaat, että numeroiden ja yritystalouden peruskäsitteiden ymmärtäminen onkin varsin keskeinen osaamisalue.

Talousasiat haltuun pala kerrallaan

Jos oman yrityksesi numerot ovat sinulle täyttä hepreaa, on jatkuva talousasioista huolestuminen varmaa ja samalla tulevaisuuteen varautuminen on hankalaa. Jos tahdot nukkua yösi paremmin, on sinun käärittävä hihat ja tehtävä asialle jotain.

Talousosaamisen ensimmäinen askel on ottaa haltuun terminologia, jotta oikeasti ymmärrät, missä mennään. Vasta kun opit lukemaan ja tulkitsemaan kirjanpitäjäsi tuottamaa materiaalia, saat selkeän käsityksen siitä, mistä yrityksesi tulot syntyvät ja mihin rahasi kuluvat, mikä osa tuloista kuuluu sinulle ja mikä verottajalle ja niin edelleen. Kaikesta ei tarvitse tietää kaikkea, mutta kun opit kysymään oikeat kysymykset, saat oikeasti hyödyllisiä vastauksia.

Kun ymmärrät, mikä riippuu mistäkin, voit ryhtyä tekemään taloudellisiin faktoihin perustuvia, strategisia päätöksiä yrityksesi ja samalla oman tulevaisuutesi suhteen: Mihin varoja kannattaisi sitoa? Mikä on investointi ja mikä pelkkä kulu? Mitä voisi kilpailuttaa? Kannattaisiko hinnoittelua muuttaa? Laajennetaanko palkkaamalla vai ulkoistamalla? Mitä karsitaan ja mihin kannattaisi panostaa lisää?

Jos säikähdit tämän blogikirjoituksen otsikkoa, minulla on sinulle huojentava uutinen: sekin riittää, että olet oman yrityksesi talousasioiden asiantuntija.

Helppo tapa tutustua talouden perusteisiin on selkokielinen Mitä hyötyä tuloslaskelmasta? -verkkokurssi.

Jos et tiedä, mistä olisi paras aloittaa, varaa aika ilmaiseen kartoitukseen tästä.

Lataa heti PIKAOPAS MENESTYKSEEN

Opas auttaa sinua kehittämään osaamistasi liiketoiminnan hoitamisessa tuloksellisempaan suuntaan.

Tilaa uusimmat jutut sähköpostiisi

TESTAA YRITTÄJÄKUNTOSI

Tiedätkö, mitkä yrittäjäominaisuudet ovat vahvuuksiasi? Mitä ominaisuuksia kannattaisi kehittää?

Piditkö jutuista? Jaa myös muille ja käy tykkäämässä, kiitos!

Lisää mielenkiintoista luettavaa

kirjanpitäjä-tilitoimisto

Minä itse, kirjanpitäjä vai tilitoimisto – Yrittäjän blogi

On aika miettiä delegointia ja priorisointia Yrittäjän aika on rajallista. Sen olen jo tässä pienessä ajassa huomannut.Omat resurssini olen pääpiirteittäin kartoittanut ja lapsityövoiman. Näin leikkisästi sanottuna. Myönnän, nuorisoa olen käyttänyt vie mennessäs, tuo tullessas – menetelmää ajatellen, lähinnä postitusasioiden hoidossa.

Lue lisää »
yrittäjän ominaisuuksia

Yrittäjän ominaisuuksia – Yrittäjän blogi

On se kumma, kun saattaa mennä vuosia ja ei oikein edes ajattele itseään. Tai jos ajattelee, on se usein hyvin ulkokultaista. Vaihdanko hiusmallia tai -väriä. Tai tulee tarkkailtua painoa ja jos jotain muuttaa, niin korkeintaan juuston rasvaprosenttia tai urheilulajia. Sinänsä

Lue lisää »
heti ja nyt

Heti ja nyt – Yrittäjän blogi

Ennen lomia on kuhinaa. Kesäsesonki on alkanut. On odotuksia, ennakointia ja mahdollisuuksia. Niin tilaajalla kuin minulla, tavaroiden tuottajalla. Asiakkaat ovat empineet ja kun tilaus tulee, on sen oltava valmis heti ja toimitus nyt. Kaikilla on kiire. Tavaraa tarvitaan hyllyille. Erilaista

Lue lisää »

Avaimet Menestykseen

Lahjakortti

Osta oppia lahjaksi!
Avaimet menestykseen -lahjakortti

You have Successfully Subscribed!

Vieritä ylös